Aktualności

4 kwietnia 2018
Pożywna współpraca
[zdjęcie aktualności]

Od pewnego czasu, aby kupić w Częstochowie artykuły spożywcze pochodzące bezpośrednio z uprawy lub hodowli, nie trzeba wybierać się do specjalistycznego sklepu czy wyjeżdżać na wieś. Wystarczy po prostu spotkać się z Kooperatywą Spożywczą w Częstochowie.

Funkcjonująca w naszym mieście, od grudnia 2017 roku, Kooperatywa Spożywcza, to, najprościej rzecz ujmując, rodzaj nieformalnej spółdzielni, skupionej przede wszystkim na współpracy i dzieleniu się ekologiczną żywnością, pochodzącą bezpośrednio od osób zajmujących się rolnictwem. W całej Polsce podobnych inicjatyw jest około trzydziestu.

To przyszło naturalnie. Pojawiła się potrzeba wśród ludzi, by na bazie wzajemnego zaufania działać na rzecz zdrowego pożywienia, które dziś jest naprawdę trudno dostępne – tłumaczą członkowie i członkinie Kooperatywy Spożywczej. - Najbardziej zaskakujące w tym wszystkim jest to, że z niczego powstało coś. Na początku zaczęło się od kilku osób, teraz gromadzimy już ich kilkadziesiąt, a co miesiąc przybywa coraz więcej. Ważne jest również, że w czasach, w których ludzie są coraz bardziej zapracowani, nam udaje się znaleźć czas na dodatkową działania na rzecz dobra wspólnego. To bardzo ważne.

Działalność Kooperatywy wykracza poza zwykłe udzielanie wzajemnej pomocy przez jej członków, czy handel, wyhodowanymi w przyjaznych warunkach, artykułami spożywczymi. To także akcja społeczna, uświadamiająca, że warto dbać o środowisko naturalne, zdobywać zdrowe i wartościowe pożywienie, wytworzone bez nieuczciwego wykorzystywania pracy czy wysiłku osób, które się tym zajmują. Współpraca w Kooperatywie opiera się więc na szacunku, zaufaniu, otwartości i uczciwości - w duchu tak zwanej suwerenności żywnościowej. W efekcie tworzy to oddolną inicjatywę społeczną, która aspiruje do wywierania wpływu na otaczającą nas rzeczywistość.

Obecnie w grupie znajduje się 65 osób. Różni je wiele, ale łączy jedno: zaangażowanie na rzecz wspólnoty oraz pragnienie stworzenia uczciwego systemu żywnościowego, akcentującego odpowiedzialną i świadomą konsumpcję żywności. Kooperatywa jest otwarta na wszystkie osoby, która cenią wartości, jakimi kieruje się grupa. Bez względu na to, czy ktoś zajmuje się rolnictwem, chce sprzedawać lub kupować sprawdzone artykuły spożywcze, czy po prostu o tym porozmawiać. We wspólnocie jest miejsce dla każdego.

W Kooperatywie jest spora bioróżnorodność. Zarówno w naszej ofercie spożywczej (mamy na przykład jaja, kasze, warzywa i owoce z różnych źródeł), jak i w składzie osobowym. dobrych, ekologicznych rolników oraz świadomych konsumentów. Odwiedzamy naszych rolników na gospodarstwie, więc znamy szczegóły uprawy czy hodowli. Widzimy, że za tym stoi serce, pasja i zaufanie. Sami różnimy się wiekiem, zainteresowaniami i poglądami, ale łączy nas wspólna idea – dodają członkowi i członkinie Kooperatywy.

Przynależność do grupy daje wiele korzyści. Osoby uprawiające ziemię i hodowlę mogą liczyć na wsparcie, pomoc, certyfikat zaufania społecznego oraz możliwość sprzedaży bez pośredników. Konsumenci natomiast otrzymują ekologiczne wytwory i przetwory w uczciwych cenach. Ponadto mogą poznać szczegółowe informacje na temat tego, w jakich warunkach powstają poszczególne artykuły spożywcze. Wszyscy z kolei mogą ze sobą porozmawiać i się zaprzyjaźnić, co sprzyja wymianie doświadczeń oraz wzmocnieniu zaufania i uczciwości.

Spotkania Kooperatywy są cykliczne. Odbywają się co dwa tygodnie w Klubokawiarni Alternatywa 21, jednak ze względu na rozpoczynający się sezon, z pewnością będzie jeszcze więcej okazji do spotkań i rozmów. Najświeższe informacje można uzyskać na facebookowym profilu Kooperatywy Spożywczej w Częstochowie. Tam dowiemy się więcej o tym, jak funkcjonuje Kooperatywa oraz przede wszystkim poznamy dokładne warunki członkostwa.

 

Michał Wilk

fot. Marcin Szczygieł